Specialisatie: Vruchtbaarheidsbehandelingen en Chinese geneeskunde

Als acupuncturist hou ik mee al meer dan 15 jaren bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen. Laat het duidelijk zijn dat al onze patiŽnten westers gynaecologisch gescreend zijn. We behandelen drie categorieŽn patiŽnten:
- Vrouwen die wensen spontaan zwanger te geraken en IVF behandelingen of inseminaties vooralsnog wensen uit te stellen.
- Vrouwen die om diverse redenen moeten overgaan op IVF procedures en die we begeleiden tijdens de IVF procedure (voorbereiding op voorhand en behandeling rond de terugplaatsing).
- Vrouwen die reeds verschillende IVF procedures hebben gehad zonder resultaat.

Om te begrijpen hoe dit werkt toch eerst even een woordje uitleg over Chinese geneeskunde. TCM (Traditional Chinese Medicine) probeert, net zoals we doen voor andere aandoeningen, de wortel van het probleem op te sporen. In feite zoeken we naar de energetische onevenwichten binnen het eigen lichaam. Veel jonge vrouwen zijn niet echt onvruchtbaar maar verkeren energetisch in een onevenwicht. Als we dat onevenwicht kunnen herstellen geraken de meeste vrouwen spontaan zwanger. (tenzij er gynaecologisch ernstige afwijkingen zijn vastgesteld) Laat ons dit later in dit betoog staven met enkele typische voorbeelden.

Als acupuncturist gaan we vooral proberen inzichten te verschaffen aan de patiŽnt waardoor de persoon zelf haar of zijn leefstijl kan aanpassen. Op die manier heeft de persoon ook het gevoel dat zij of hij ook haar of zijn steentje kan bijdragen en dat ze niet volledig afhankelijk zijn van de therapeut. Naast acupunctuur krijgen de meeste vrouwen of mannen ook gericht voedingsadvies, kruidenadvies en adviezen met betrekking tot hun leefstijl die kunnen bijdragen tot een beter evenwicht.

Want de eerste vraag die ik krijg is: waarom geraak ik niet zwanger? Indien we het antwoord daarop vinden uit ons onderzoek is de kans op spontane zwangerschap groot. Vinden we geen onevenwichten, dan behandelen we de patiŽnt ook niet want dan ligt de oorzaak ergens anders.

In de praktijk zullen we steeds de twee partners onderzoeken. Het optimaliseren van de energetische toestand van de man kan even belangrijk zijn. Uiteindelijk ontstaat leven door het samenvloeien van twee tegengestelde energieŽn.


Enkele voorbeelden.

Case 1. Annie 29 jaar

Annie is 29 jaar en probeert reeds jaren zwanger te geraken. Ook 3 inseminaties en 5 IVF pogingen hebben niet tot een resultaat geleid. De vrouw komt ons opzoeken. Ze is door de gynaecoloog gescreend en perfect bevonden: geen echte gynaecologische afwijkingen. Men heeft tijdens de IVF pogingen alleen vastgesteld dat haar baarmoederslijmvlies eerder aan de dunne kant was. Daarom kreeg ze progesteron toegediend.

We bekijken de tong, voelen de Chinese pols en laten haar een vragenlijst invullen. Uit dit onderzoek blijkt dat de Yang energie van de Nier veel te zwak is. Nier Yang is verantwoordelijk voor de innesteling. (Yang staat voor warmte-energie en dus ook voor de microcirculatie van de baarmoeder) Wat blijkt: Annie heeft het altijd koud en heeft extreme koude voeten. Welnu, de baarmoeder die ook een uitwendig orgaan is, is te koud of met andere woorden: een te koud nestje voor een vruchtbaar eitje. Bekend in de Chinese geneeskunde als het syndroom: ĎKoude uterusí. Dit verklaart waarom het baarmoederslijmvlies te dun is. Blijkt verder ook bij de ondervraging dat ze veel moe is en een laag libido heeft. Ons behandelingsprincipe is bijgevolg: verwarm de baarmoeder, verhoog de Yang kracht in de Nier.

We doen navraag naar de voedingsgewoontes van de vrouw. Ze denkt dat ze heel gezond eet want ze eet iedere morgen yoghurt, vers appelsiensap, een kiwi, veel rauwkost en 3 liter mineraalwater per dag. Ze eet weinig vis want dat lust ze niet. We adviseren haar om anders te eten: geen tropisch fruit meer, wel inlands fruit. Warme thees in plaats van het mineraalwater en warme groenten en soepen ter vervanging van de rauwkost. Ook adviseren we om meer vis te eten want vis heeft een warme energie en verhoogt de Nier Yang kracht. Op die manier kan Annie zelf een steentje bijdragen aan haar energetisch onevenwicht.

Daarnaast behandelen we Annie met acupunctuur. We prikken een aantal punten om de Nierenergie te ondersteunen. Omdat de Yang kracht zo zwak is schrijven ook kruiden voor om Nier Yang vlugger te versterken. Door het dagelijks innemen van de kruiden zal Annie sneller vooruitgaan en hoeft ze slechts om de twee weken een acupunctuurbehandeling te krijgen. Annie vervangt haar beleg door tonijn, makreel, zalm.

Twee maanden later voelt Annie zich minder moe en opgeblazen, haar cyclus is tot 28 dagen gekomen. (ervoor had ze cycli van meer dan 36 dagen). Ook haar libido is verbeterd en haar voeten zijn geen ijsklompjes meer.(haar man tweemaal tevreden!)

Annie houdt zich aan het dieet, neemt haar kruiden heel stipt. 4 maanden na haar eerste consult belt ze me op: ze is zwanger!

Conclusie: het is bijna zeker dat de IVF pogingen die ze gehad heeft succesvol waren geweest mits energetisch advies. Nu is Annie spontaan zwanger geraakt en daar is ze heel tevreden mee.


Case 2: Els 32 jaar

De eerste keer dat ik Els ontmoet zie ik gestresseerde jonge zakenvrouw voor me zitten met een grote kinderwens. We laten Els de vragenlijst invullen, checken haar tong en voelen de pols. Haar pols is vrij gespannen en de zijkanten van de tong zijn vuurrood. Ze blijkt een druk leven te hebben, weinig tijd voor haarzelf en staat constant onder druk. Gynaecologisch heeft met een beetje endometriose vastgesteld. Maar volgens de gynaecoloog is dit zo beperkt dat dit geen oorzaak kan zijn van de onvruchtbaarheid.

Uit de ondervraging blijkt dat Els heel veel last heeft van premenstrueel syndroom (PMS) Premenstrueel heeft ze ernstige migraine-aanvallen en ernstige buikpijnen gedurende enkele dagen. Ze voelt zich ook zeer prikkelbaar en ondanks haar druk leven toch regelmatig futloos.

Het energetisch onevenwicht is duidelijk: dit is een typische Lever energie stagnatie. In de Chinese geneeskunde is de Lever een orgaan dat zeer belangrijk is voor het vrij doen vloeien van de energie. Bovendien stockeert de Lever Bloed en geeft het vrij indien dit nodig is. Op die manier speelt de Lever een grote rol in het regelen van de menstruele cyclus. De Lever is een orgaan dat gevoelig is voor stress. Een te druk leven en te grote verantwoordelijkheden zullen de functies van de Lever blokkeren. Er is te weinig vrije circulatie. Dit verklaart waarom Els lijdt aan PMS. De Levermeridaan (de energiebaan van de Lever) passeert door de baarmoeder en speelt een grote rol op het moment van de eisprong, de innesteling en ook tijdens de maandstonden)

We leggen Els uit hoe wij haar probleem kunnen plaatsen en wat ze er zelf kan aandoen. We geven voedingsadvies (beperkt alcohol gebruik, geen azijn of mosterd, geen kip omdat dit voedsels zijn die de Lever te fel verhitten) In tegenstelling tot Annie adviseren we Els wel om af en toe citrusvruchten te eten en yoghurt. Verder adviseren we Els om meer tijd te maken voor haarzelf, wat sport te doen of een vrijtijdsbesteding te kiezen die ze echt graag doet. Al onze adviezen staan in teken van het meer soepel laten glijden van de energie in haar lichaam. We raden haar aan om enkele sessies acupunctuur te doen omdat dit zeer werkzaam is in dit geval. Ze krijgt ook een aangepaste kruidenformule voorgeschreven die haar stress verlaagt en de energie binnen haar lichaam beter doet stromen.

Na de eerste behandeling reageert Els zeer fel: er komen allerlei opgekropte emoties boven en blijkbaar veranderen er ook afspraken binnen haar relatie (zaken die ze nooit heeft geuit werden komen nu naar boven) waardoor ze meer vrije tijd krijgt. Haar man is bereidt om haar daarin te helpen.

Els is verheugd dat ze naar de volgende acupunctuursessie mag komen want ze voelt zich vanaf de derde behandeling veel meer ontspannen en relaxed. Ze geniet zelfs van de behandeling. Na een drietal maanden heeft ze geen hoofdpijn meer rond haar maandstonden en ook de buikpijn is fel gebeterd.

5 maanden na haar eerste consult is Els spontaan zwanger geworden. Ze is niet alleen blij om de zwangerschap doch voelt zich ook beter in haar vel door het inzicht dat ze verworven heeft.


Case 3 Annick 37 jaar

De eerste keer dat ik Annick ontmoet zie ik een hopeloze vrouw met een grote kinderwens.

Ze is hopeloos want volgens de gynaecoloog bevindt ze zich reeds in de premenopauze. De kans dat ze dus nog zwanger kan worden is volgens de gynaecoloog nihil. Ze zijn reeds bezig met een adoptieprocedure.

Op de vraag of ik haar kan helpen moet ik voorlopen zeggen dat we haar eerst energetisch zullen screenen en dat ze geen mirakels mag verwachten.

We bekijken haar tong en zien een vrij rode tong zonder tongbeslag. Ook uit de polsdiagnose stellen we bepaalde tekorten vast. Uit de ondervraging blijkt dat haar maandstonden reeds 6 maanden uitgebleven zijn. (amenorhea) Wat ons vooral opvalt is het ernstig nachtelijk zweten, de hete voeten Ďs nachts, de onrust.

Symptomen die inderdaad doen denken aan premenopauze. Volgens de Chinese geneeskunde is dit een tekort aan Yin energie. (Yin staat voor koeling, rust, nacht) Een tekort aan Yin energie leidt to verhitting. Bovendien is de Nier Yin energie verantwoordelijk voor de vorming van follikels. Een tekort aan Yin energie maakt het onmogelijk om eicellen aan te maken.

Ik licht Annick in over haar energetisch onevenwicht. Het blijkt dat ze veel te weinig slaapt en dat ze zeer hard werkt. In feite krijg ik het beeld van iemand met een burn out.

Ik leg haar uit dat we kunnen proberen om haar Yin energie terug op te bouwen. Ons doel is de cyclus terug op gang te brengen. Indien dit niet lukt mag ze niet hopen op een zwangerschap. Indien de opbouw van de Yin energie leidt tot een normale cyclus, dan is de kans groot dat ze ook kan zwanger worden. Ik vertel haar ook dat dit een behandeling wordt die meer dan een jaar kan duren en dat ze al die tijd zeker kruiden zal moeten nemen om de Yin op te bouwen.

Bovendien kan Annick zelf meewerken door haar leefstijl aan te passen en meer rust in te bouwen in haar druk schema. Verder vragen we haar om Ďheteí voedsels te beperken (zoals tabasco, pepers, paprika)

Na enkele maanden krijgen we het goede nieuws dat ze terug haar maandstonden heeft gekregen. Bovendien is ook het nachtelijk zweten volledig verdwenen en voelt Annick zich ís morgens veel meer uitgerust.

Dit resulteert niet onmiddellijk in een zwangerschap. Omdat blijkt dat de zaadkwaliteit van de man ook niet goed is adviseer ik de man om daarvoor gedurende enkele maanden aangepaste kruiden in te nemen. Een jaar na haar eerste consultatie krijg ik Annick terug op bezoek. Ik voel haar pols en kijk haar verwonderd aan. Een brede smile bevestigt wat ik aan de pols had gevoeld. Ze is zwanger! Voor haar een klein wonder en voor mij de zoveelste bevestiging dat een energetische screening belangrijk is. Zonder Chinese geneeskunde was Annick waarschijnlijk kinderloos gebleven.