Seizoenspraatje - Zomer

Eindelijk is het zo ver. Het seizoen waar velen onder ons naar uitzien. De zomer is het meest ‘yange’ seizoen. Het vroege licht en de lange avonden maken het mogelijk om veel buiten te zijn, te werken maar ook te ontspannen. Niet voor niks kiezen velen onder ons deze periode om verlof te nemen en om te genieten van het licht, het water, de warmte en de natuur in al zijn glorie. De nachten (yinne faze) zijn korter maar de behoefte om te slapen is minder dan in andere seizoenen. Volgens de 5 elementenleer komt de zomer immers overeen met het seizoen van het Hart. Dit wil zeggen dat de energie in het Hart maximaal is. Sommigen ervaren in dit seizoen bijgevolg een zekere onrust want dit seizoen wordt gekenmerkt door het element Vuur. Slapeloosheid, mentale onrust kunnen soms op de voorgrond treden. (de zomer is een periode met een hoog percentage zelfmoorden!)

Probeer dus in dit seizoen te ontspannen, neem af en toe wat verlofdagen, temper het Vuur-element en probeer te genieten van de positieve energie van dit seizoen.

Voedsel dat uitstekend past bij dit seizoen is bitter van aard en verfrissend: veldsla, kropsla, radijsjes, tarwebier, bitter thees, laag alcoholische bittere cocktails en vermout. Ook andere zuur verfrissend voedsel kan hier aan bod komen zoals tomaten, citrusvruchten, bessen, rauwkost. Toch is het belangrijk om er voor te zorgen dat we ons digestief systeem niet onderkoelen en overbelasten door grote hoeveelheden ‘koud’ voedsel zoals ijscrème, frisdranken en grote hoeveelheden koude dranken. Het is niet omdat het buiten warm is dat ons digestief systeem per definitie ook warmer is. Warme zomers hebben dikwijls als gevolg dat er in de Herfst veel slijm en Longproblemen opduiken. Dit heeft vooral te maken met het te frequent gebruik van Koude voedsel in de zomer.

Dit is geen onbekend gegeven in zuiderse landen waar voedsel zoals look, pepers, paprika, tijm, basilicum, fruits de mere, warme thees en cappuccino op het menu staan. Dit gecombineerd met een voorgerecht van bittere slaatjes brengt alles in evenwicht. De zomer is immers de tegenpool van de Winter, dit betekent dat de Nier-energie (Water-element) op zijn zwakst is. Voedsel dat de Nier ondersteunt is voedsel uit de zee, namelijk: mosselen, scampi’s, garnalen, zeevruchten en zomeer.

Dus niet getreurd: een ideaal gerecht is een fris pintje bier dat het Hart-Vuur koelt en een portie mosselen die de Nier-energie ondersteunt. In gezelschap van jouw partner of wat goede vrienden zal dit zeker leiden tot positieve energie en evenwicht in het lichaam.