Seizoenspraatje - Winter

De Herfst loopt stilaan op zijn einde. Een periode waarin de dagen kort zijn.
Hoewel, ze tellen evenzeer 24 uren, doch het aantal uren licht per dag is een stuk minder en vele mensen hebben daar last van.
Het eerste aspect om onze balans te herstellen is het besef dat we 'cyclische' wezens zijn en dat de Winter een periode is waarin de natuur een stapje terugneemt en vertraagt.
Het is dus het ideale moment voor rust, meditatie en vroeger gaan slapen.

In de Chinese Geneeskunde wordt de Winter beschouwd als een periode waarin we onze Nierenergie (Waterelement) moeten opladen.
We kunnen dit doen door ons lichaam en geest voldoende rust te bieden. Het is ook best voldoende voedsels te eten die het Waterelement versterken: dit zijn in hoofdzaak voedsels die uit de zee komen zoals, kelp, mosselen, zalm, kabeljauw en andere vissoorten.
De natuurlijke smaak die het Waterelement versterkt is immers de zoute smaak. De meeste voedsels uit de zee zijn licht zoutig. Gekookt of gestoomd met heerlijke wintergroenten versterken ze ons lichaam. Ook okkernoten zijn uitstekend voedsel.

Rauwe groenten zijn niet zo goed in dit seizoen. Het is beter om het lichaam te verwarmen met stoofpotjes en bouillons om op die manier de weerstand van het lichaam te versterken tegen invasies van griepvirussen en andere microben.

Bananen kunt u maar beter vermijden als u van het kouwelijke type bent, want banaan is zeer koelend voor het lichaam.(Kalium-Natrium balans van 840/1, bijgevolg zeer koelend).
Het eten van grote hoeveelheden 'Koude' voedsels leiden tot slijmvorming en kunnen oorzaak zijn van het recidiverend optreden van sinusitis, verkoudheden, oorontstekingen en bronchitis. Dit is vooral het geval voor mensen die al eerder kouwelijk zijn en tevens voor babies. Veel banale kinderziekten kunnen vermeden worden door kinderen warme voedsels te geven in plaats van tropische fruitpapjes. Warme groetenpapjes zijn digestief beter verteerbaar en verbeteren de weerstand.

Het beste middel om te weerstaan aan virale infecties is jouw eigen lichaam in harmonie te houden. Voldoende slaap is een belangrijke remedie. Verder ook, u voldoende aankleden en correcte voeding.
Een flinke wandeling in de natuur is ook belangrijk want meestal zijn onze huizen oververhit en te droog door de centrale verwarming. (In de Chinese geneeskunde zegt men: de lucht bevat geen Qi, geen energie meer) Het is dus ook belangrijk, ondanks de koude, het huis voldoende te ventileren en te zorgen dat er voldoende luchtbevochtiging is in de verwarmde lokalen. Extreme droogte is even slecht als extreem vocht. Het verdroogt de slijmvliezen en de huid.

Indien je toch verkouden geraakt, ga vroeg slapen en drink een kop hete thee met wat kaneel of gember (van oorsprong twee Chinese voedsels die destijds via de zijderoute tot in Europa zijn verzeild geraakt). Ook de traditionele grog kan wonderen doen. (een kop warme rode wijn met kaneel en honig erin) Het behandelingsprincipe bij banale verkoudheden is: doe zweten (diaphorese). Dus: na de grog een warme pyjama aan en vroeg onder de veren!

De Winter staat tegenover het Zomerseizoen (Vuurseizoen, seizoen van het Hart).
Sommige mensen hebben in dit seizoen bijgevolg last van hartkloppingen, onrust en slapeloosheid. De Nierenergie ondersteunt immers de energie van het Hart. Als beiden verzwakt zijn in dit seizoen kunnen zelfs uitgesproken angstgevoelens ontstaan. Ook hier is de boodschap: voldoende rust, voldoende slaap en ontspanning. Enkele dagen verlof nemen en de zon opzoeken kan wonderen doen.

De Winter is de ideale periode om de Nierenergie te versterken. Uw acupuncturist kan U daarover voldoende advies geven en u bijvoorbeeld leren om bepaalde punten op het lichaam op te warmen. (moxibutie)

De negatieve symptomen, die in dit seizoen optreden, zijn bovendien uitstekend behandelbaar met acupunctuur, cupping en moxibutie.

Gelukkig is de Winter tevens het seizoen van het cocoonen en van het houden van gezellige feestjes rond Kerst en Nieuwjaar. Laat de warme appeltaart met kaneel maar aanrukken!
En geniet van de heerlijke (en opwarmende) wild- en visgerechten die dit seizoen rijk is.
Prettige eindejaarsfeesten!