Seizoenspraatje - Lente

De winter loopt stilaan op zijn einde en de gezellige winteravonden kunnen geruild worden voor de lentekriebels.

De lente behoort in TCM tot het Houtelement. Hout refereert niet naar een stoere eik, doch eerder naar bamboe.

Bamboe is zeer plooibaar en past zich gemakkelijk aan, aan weer en wind.
Het Houtelement staat ook voor ontplooiing, groei net zoals we in de natuur de frisse blaadjes aan de bomen zien ontspruiten.
De natuur en dus ook ons lichaam is na een periode van mindere activiteit klaar om tot volle expansie te komen. Het is ook de ideale periode om met nieuwe dingen te starten.

Zo zou het Houtelement moeten zijn: ontspannen, flexibel, bestand tegen uitwendige druk.

Goede remedies om ons Houtelement te harmoniseren bestaat onder andere in een reinigingskuur van de Lever en het zenuwstelsel.

De smaak die behoort tot de Lente is de zure smaak. Zure voedsels kunnen nu genuttigd worden en zullen de Lever helpen ontspannen. Yoghurt en citrusvruchten kunnen in dit seizoen gebruikt worden.
Kruiden zoals Paardebloem (Taraxacum, de volledige plant met wortels, bloemen en bladeren) ontgiften en verzachten de Lever.

Het lenteseizoen is de periode waarin we ons lichaam moeten zuiveren en waarin we ons kunnen ontdoen van ons 'wintervet'. Zuiver voedsel en meer beweging dragen daartoe bij. De dagen worden langer, dus kunnen we ook meer van het licht van de lentedagen genieten.

De lente is het seizoen waarin typische Houtaandoeningen naar voor treden: allergieën, migraines, onrust, nervositeit.

Dit is het ideale moment om u door een acupuncturist te laten prikken. Acupunctuur helpt zeer goed om het Houtelement te harmoniseren, te ontgiftigen en is dus geschikt in de behandeling van allergieën en hoofdpijnen in dit seizoen.