Seizoenspraatje - Herfst

We hebben stilaan de nazomer, ook genoemd ‘Indian Summer’ verlaten. Een nazomer die goed gedaan heeft en het tekort aan licht in de zomer heeft gecompenseerd.

Nu zitten we in het herfstseizoen. Een seizoen dat binnen het Chinees denken behoort tot het Metaal-element. Niet voor niks dus dat er nogal wat digestieve- en longproblemen op de voorgrond treden.

De Metaalbeweging vinden we terug in de functies van de Long en de Dikke Darm. Verzwakkingen van deze organen zullen zich in dit seizoen zeker manifesteren: chronische verkoudheden, sinusitis maar ook verstoringen in de digestie.

Metaal doet ons denken aan een harnas en dat is ook waar de Long energetisch voor staat. Het is het orgaan dat de huid beheerst en ervoor zorgt dat de ‘verdedigings-energie’ (Wei-Qi in het Chinees) voldoende wordt verspreid over ons lichaam, vooral in de gebieden die ‘extern’ gelegen zijn. (huid, neus, de longen zelf en de darmen).

Een verzwakking van de Long leidt tot verminderde weerstand. Verkeerde voeding, emoties en externe factoren kunnen bijdragen tot verzwakking van het Metaalelement. Het is stilaan de periode om ons harnas wat te helpen en de dikke truien uit de kast te halen. Deze bescherming is vooral voor kinderen en ouderlingen van belang.

Vermits het Metaal-element gevoed wordt door het Aarde-element (Maag-Milt-systeem) is het belangrijk correcte voeding te eten. Te veel energetisch Koude voedsels leiden tot verzwakking van Aarde en Metaal. Koude voedsels zijn bijvoorbeeld tropisch fruit, rauwkost. Ze mogen dan wel veel vitamines bevatten, ze onderkoelen ons systeem en leiden tot slijmvorming en verzwakking van de vitale energie. Beter is het op vochtige hersftdagen om warme thee te drinken en stoofpotjes te eten van de seizoensgroenten die nu voorradig zijn. Ook kaneeltwijgjes, nootmuskaat en aromatische specerijen en groenten zoals ajuin (ajuinsoep) en look zijn zeker van toepassing in dit seizoen. Ze verwarmen de Long en bevorderen de perifere circulatie.

De herfst is een seizoen waarin de natuur een beetje ‘sterft’. Ook Allerheiligen valt in deze periode. Voor velen een periode met droevige gedachten. Deze emoties kunnen het Metaal-element tevens verzwakken. Het doen van sport, een stevige Herfstwandeling maken en genieten van de kleuren van de rustende natuur, U omringen met vrienden die U dierbaar zijn, of een gezellig Herftsmenu nuttigen, kan de pijn zeker verzachten en de droefheid verdrijven.

Ook ademhalingsoefeningen en het nemen van een sauna of baden met aromatische kruiden erin, zullen het lichaam en specifiek het Metaalelement zeker versterken. In de Herfst kunnen we het tekort aan licht compenseren door onszelf te verwennen met lekkere geuren uit de natuur. Deze aromaten stimuleren de Long-energie.